İlişkiler Neden Biter?

İlişkiler Neden Biter? 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Şubat ayının hepimiz aşk ayı olduğunu biliriz. Etrafımızdaki her yer kalpler ,balonlar ,sevimli ayıcıklar ile dolar ve sevgiler günün gelmesi beklenir. Aşık çiftler her yaştan ve her kesimden bu ayda göze daha sevimli görünür. Aşkın cazibesine kaybolan çiftler birbirlerine sonsuzluk sözleri verir. ‘’seni hep seveceğim ,hiç ayrılmayacağız , bu dünyada kimse seni benim kadara sevemez ‘’ Büyülü bir duygu olan aşk bizi sadece mutlu etmek için mi vardır ? ya bir gün biterse ne olur ? verilen sözler , hediyeler , geçirilen onca güzel zamana ne olur ? Sizinle uzun uzun aşk hakkında konuşmayı içimizdeki kelebeklerden bahsetmeyi ve dünyaya sadece onu görmeye gelmiş gibi hissetmenin ne kadar muazzam bir his olduğunu konuşmak isterdim ama şubat ayındayız zaten herkes muhakkak bunun hakkında konuşuyor ben sizinle için pek hoş olmayan kısmı hakkında konuşmayı tercih ediyorum ilişkiler neden biter ? Aşk’ın büyüsü etrafta çiçekler açtırıp kuş cıvıltıları dinletirken bir anda nasıl olurda o sesler ve renkler solmaya başlar gelin biraz bunlardan konuşalım.

İlişkiler Neden Biter? 2

Levinger göre ilişkilerin bitmesinde 4 faktör vardır. Bunlardan birincisi partnerden birinin ilişki içinde artık eskisi kadar iyi hissetmediği için ‘’yeni bir hayatı tek çözüm olarak görmesidir. İkincisi partnerden herhangi birinin ayrılıktan artık çekinmemesi , ilgi ,sevgi ve arzu gibi kavramları başka kaynaklardan da temin edebilme ihtimalinin olmasıdır kısaca ‘’ulaşılabilir alternatif partnerler mevcudiyeti ‘’ söz konusudur. Bu durum kulağa hiç hoş gelmiyor. Bakalım karşımıza neler çıkacak üçüncü faktör ‘’İlişkinin başarısız olacağına dair beklenti’’ bu beklenti partnerin artık ilişkiye daha az yatırım yapacağını bize gösterir. İlişkiyi bir neyi artık gözden çıkarmaya başlamıştır. Gelin birlikte Levinger’in dördüncü ve son faktörüne bakalım partnerden birinin artık ilişkiyi ölü bir yatırım olarak görmesi , eskisi kadar ilişki içinde mutlu olması ve belki de daha ilgi çekici alternatiflerin olmasının nihai sonuç olarak ‘’ilişkiyi sürdürmeye yetecek kadar bağlanmanın bulunmaması’’ son faktörümüz olmaktadır.

Peki bu faktörler yaşanmaya başladığında partnerden diğeri nasıl tepkiler verir? Pasif bir tavır sergileyerek ilişkinin düzelmesini bekleyebilir. Burada yaşanılanları görmezlikten gelme söz konusudur. İkinci bir seçenek olarak aktif bir duruş sergiler ve ilişkiyi düzeltmek için gerekli adımları atar burada pasif ve aktif tavır göstermenin ikisinden birinin seçilmesi ya da hangisinin doğru olduğunu tartışmak faydalı olmayacaktır. Her birey ve her ilişki özeldir bu yüzden seçilen tavrın doğruluğu ya da yanlışlığı kişiden kişiye ve durumdan duruma değişir.

Biten bir ilişkiden sonra aşktan nasıl kurtuluruz ?

Aşk ondan kurtulmayı talep eden bir his değildir . artık hiçbir umut kalmadıysa yitik bir aşkın arkasından onun bıraktığı hisler , anılar ve yaşantılar ile uğraşmak can sıkıcı olabilir. Bu yüzden biten bir ilişkiden sonra aşktan kurtulmak için birkaç şey yapabiliriz. İlki yaşadığımız ayrılığını kabullenmek ve iyileşmenin zaman alabileceğini bilmektir. İlişkiler başlar ve biterler bazen mutlu sonla biterler bazen ise mutsuz. Kendimize bunun doğal bir süreç olduğunu , duygusal olarak yatırım yaptığımız birinden ayrılmanın bir hayli zor fakat gerekli olduğunu hatırlatmalıyız. İyileşme döneminde hayatımıza odaklanmalıyız okulumuzu işimize ve yeni hayatımıza. Bu dönemde sosyal destek bizim için çok önemlidir yakınlarımız ve sevdiğimiz kişilerden destek istemeyi ve onlar ile daha çok zaman geçirmeyi göz ardı etmemeliyiz.

Hiçbir ilişki başlarken biteceği düşünülerek bitmez ilişkilerin bitmesi kırıcı ve yıpratıcı süreçlerdir. Bu süreçten geçerken psikolojik sağlığımızı korumak için farklı stratejilere başvurabiliriz. Bunlardan ilki eski partneri hatırlatacak uyaranlardan uzak durmaktır. Birlikte dinlenen şarkılar, izlene filmler ,birlikte çekilen resimler bizi eski mutlu günleri hatırlatır. Bu hatırlatma bizi tetikler ve bir özlem duygusu yaşarız bu ayrılık sürecinde ayrılığın kabullenilmesini zorlaştırır. Yapılmaması gereken bir diğer şey eski partnerden bir şekilde haber almaya çalışmaktır. Bu ortak arkadaşlar ya da sosyal medya hesapları aracılığı ile yapılabilir. Artık yoların ayrıldığını kendimize kabul ettirmek için bu tarz bilgi edinme çalışmalarını bırakmalıyız. Kafamızın içinde hayatımızda olmak istemeyen birini sürekli gittiğimiz her yere götürmenin bize bir faydası olmayacaktır.

İlişkiler Neden Biter? 3

Bir başka yapılan hata ilişki hiç yaşanmamış gibi davranmaktır. Burada duyguları bastırmak ve yaşanılan acıyı yok saymak için yapılan bu hamle bizi hiç beklemediğimiz bir anda patlama yaparak daha olumsuz bir duygulanım yaşamamıza sebep olabilir bu yüzden acımızın farkında olup hayatınız için ileriye bakmanız gerektiğini hatırlayın bu söyleneler söylenirken ve yazılırken gayet basit şeyler gibi görünebilirler fakat yaşanırken bir felaket gibi boy gösterirler. Kendimizi iyi hissettirecek şeyleri öncelik haline getirmek, hayatımıza ve başarılarımıza odaklanmak bizi daha güçlü kılacaktır. Kendimize özen göstermek , sürece güvenmek , spora başlamak ya da gönüllük çalışmalarına katılmak bizi daha iyi hissettirecektir. Unutmayalım ki ayrılıklar doğal süreçlerdir ve her ilişkinin başına gelebilir. Ayrılmış olmak ya da bir ilişkiyi istediğiniz yere getirememiş olmak sizi başarısız kılmaz. Yaşanılanları güzel hatıralar olarak anmak ve önümüze bakmak kendimiz için yapacağımız en büyük iyiliktir.

Kaynakça

Hendrick, S. S. (2016). Yakın İlişkiler Psikolojisi .

Michael A. Hogg, G. M. (2014). sosyal psikoloji . yedinci edisyon .

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir