Ülkemizde 2015’den itibaren psikoloji bölümlerinin çok sayıda mezun vermesi ve mezun olan psikologların atama şansı bulamaması, özel sektördeki komik ücretler karşılığında çalışma teklifleri ve erkek psikologlar için askerlik durumu sıkıntısı ile birlikte ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Tabi ki bu sıkıntıların en temelinde 2019 yılı mayıs ayı itibari ile hala psikologların mesleki ve özlük haklarını koruyan bir yasanın bulunmuyor olmasının payı yadsınamaz derecede büyüktür. Askerliğini yapmamış meslektaşlarımızın en merak ettiği sorulardan birisi ise psikologlar askerde ne iş yapar ?
Üniversitelerin Fen Edebiyat fakülteleri psikoloji bölümünden mezun olan kişiler ülkemizde psikolog ünvanı almaktadır. Daha sonra dileyen daha farklı alt alanlarda lisans üstü eğitimine devam etmekte ya da iş bulmak için farklı yollar denemektedir. Erkek ve kadın psikologlar için süreç neredeyse tamamiyle aynıdır. Psikoloji bölümü mezunu erkeklerin sayıları kadınlara oranla çok daha az olduğu için erkek psikologlar için askerlik durumu da kişilerin hayatında farklı bir deneyime neden olmaktadır.
Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar askerde ne iş yapar yazımızın en başında belirtmekte fayda var; yazımızın içinde verilen bilgiler kesinlik içermez, yüksek oranda doğruluk içerir.
Psikologlar Askerde Ne İş Yapar?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi erkek psikologların sayısı kadın psikologların sayısından bir hayli düşük olduğu için erkek meslektaşlarımız askerde diğer meslek gruplarından daha şanslıdır. Askere gidenlerin sıklıkla kullandığı “meslekçi” deyimi psikologlar ve psikolojik danışmanlar için geçerlidir.
Lisansını bitirip psikolog ve psikolojik danışman ünvanını alan meslektaşlarımız öncelikle askerlik şubeye gidip tecillerini bozdururlar daha sonra da en yakındaki askerlik celp dönemi için başvuruda bulunurlar. Meslektaşlarımız askerlik için tercihlerini kısa dönem er olarak yapmak istediklerinden yana kullansalar da %95 ve üzeri bir oranda kendileri uzun dönem yedek subay olarak yapacaklardır. Bunun sebebi en baştan beri belirttiğimiz erkek psikologların sayıca az olması ve askeriyede psikologlara çok ihtiyaç duyulması ile alakalıdır. %95 oranı genel bir kabul olmakla birlikte hiç bir kesinlik içermez. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri yedek subay olarak askere çağıracakları meslek gruplarının sayısını kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirler ve alır.

Yedek Subayların Yemin Töreni…
Yazımızın bundan sonraki bölümü askerlik görevini yedek subay olarak yapacak olan meslektaşlarımızı ilgilendirmektedir. Kısa dönem er olarak yapan meslektaşlarımız er statüsünde askerlik yapacağından dolayı onların meslekleri askerlikteki işlerine etki etmez.
Celp başlangıç ve bitiş tarihleri Milli Savunma Bakanlığının sitesinde yazar, kişiler başvurdukları askerlik durumunu buradan takip ederek E – Devlet Yedek Subay Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu bölümünden öğrenebilirler.
Eğer başvuru sonucunuzda Samsun Sahra Sıhhıye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı yazıyor ise tebrikler artık asteğmen olma yolunda ilk adımı attınız demektir. İlk adımı attınız diyoruz çünkü buradan sonraki kısım aslında önemli olan kısımdır. Belirtilen tarihte Samsun’a gidersiniz ve 19 Mayıs Kışlası içerisindeki Samsun Sahra Sıhhiye Okuluna teslim olursunuz. Artık bir asteğmen adayısınız. 28 günlük temel eğitiminiz boyunca yanaşık düzen diye adlandırılan, sağa sola dön eğitimleri, askeri nezaket ve terbiye kuralları eğitimi gibi temel eğitimlerin yanında temel sıhhiye eğitimi de alırsınız. Yaklaşık 10 farklı ders alırsınız bunlardan iki sınava girersiniz. Geçemezseniz bütünlemesine girersiniz. Bütünlemede de kalırsanız size bir süpriz var ! temel askerlik süreniz yani Samsun’da geçireceğiniz 28 gün bittikten sonra diğer arkadaşlarınız asteğmen olarak görev yerlerine giderken sınavdan başarısız olanlar askerlik hayatlarına ER olarak devam ederler. O yüzden çok abartmadan bu sınavlara ayarında çalışmak ve önemsemek önemli bir konudur.

Psikologlar askerde ne iş yapar? Samsun Sahra Sıhhiye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı…
Samsun Sahra Sıhhiye okulunda gireceğiniz sınavlarda %10’luk dilime girerseniz eğer puan sıralamasına göre kişilere kendi tercih hakkı sunulmaktadır. Yani diyelim ki dağıtıma gideceğiz usta birlikleriniz belli oldu ve siz %10’luk dilimin içerisindesiniz. Kendi Memleketiniz de dağıtım listesinin içinde var o zaman bir cam fanusun içinden orayı çekmek için şansınıza güvenmek yerine sıra size geldiğinde tercihinizi oraya yaptığınızı söyleyerek bu stresten kurtulabilirsiniz. Böyle bir durumun varlığı özellikle sınavların son aşaması olan G3 piyade tüfeği ve tabanca atışları bölümünü oldukça heyecanlı bir hale getirdiğini de söylemeden geçmeyelim. Küçük bir taktik de vermek gerekirse genellikle atış bölümünde kırılmalar çok yaşanır ve atışlar önemli bir hal alır.

Bir çok derece adayı asteğmen adayı atış esnasında fazla strese girerek derece şanslarını kaybeder…
Sınavları başarıyla tamamladık, atışlarımızı yaptık 28 gün sonra Cuma günü yemin törenimizi yaptık ve artık rütbemizi aldık. Aldığımız rütbe mesleğimizden dolayı bize bir de ünvan ile birlikte gelmektedir. Sağlık Asteğmen olarak acemi birliğinden ayrılacağımızı düşünen arkadaşlar olabilir, kısmen doğru fakat herkes gittikten bir hafta sonra ayrılacağız…
Psikologların Acemi Birliği Süresi Ne Kadar?
Temel eğitim genellikle 28 gün olsa da bazı dönemlerde 30 bazı dönemlerde 21 ya da 23 gün olabilmektedir. Kaç gün acemi birliğiniz olursa olsun psikolog olarak samsunda +1 hafta daha geçireceğinizi unutmayın. Acemi birliği bittikten sonra “oryantasyon kursu” adı verilen 5 günlük bir kursu daha alacağınızı unutmayın. Bu kurs boyunca da gideceğiniz birliklerde çalışacağınız pozisyonlarda neler yapmanız gerektiği ile alakalı etkili bir ders dönemi geçireceksiniz. Ondan sonra 15 gün boyunca sürecek olan ve mehil izninin ( halk arasında dağıtım izni olarak bilinen izin) tadını çıkarın.

Psikologlar askerde ne iş yapar?Hatırlatmakta fayda var ki TMH süreci yoğun ve sancılı bir süreçtir…
Eğer doğu, güneydoğu ya da kaydırma birlik olarak adlandırılan birliklerden bir tanesini kurada çektiyseniz TMH ismi verilen ve Isparta’da 15 gün boyunca süren Terörizmle Mücadele Kursunu alacaksınız. Daha sonra Samsun’ a yeniden dönüp oryantasyon kursunu alarak dağıtım izninize çıkabileceksiniz.
Psikologlar Ve Pdr’ciler Askerliğini Doğu’da Mı yoksa Batı’da mı yapar?
Psikologlar askerde ne iş yapar yazımızın en merak edilen sorularından birisi de sağlık asteğmenlerin askerlik sürelerini genellikle doğuda mı yoksa batıda mı geçirdiğidir. Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü TSK ihtiyacı doğrultusunda alım ve dağıtım yapar. Fakat şunu söylemekte fayda var her türlü mesleki konuda olduğu gibi Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık mezunu arkadaşlarımız askerlik konusunda da biz psikologlardan genelde daha şanslı olmaktadırlar. Genellikle doğu ve güneydoğu kuralarını psikolog arkadaşların listesinde görürken batı ve marmara kuralarını ise pdr mezunu arkadaşlarımızın kuralarında görmekteyiz.
Peki ne kadar doğu ya da ne kadar batı?

En doğudan en batıya kadar askerlik görevinizi yapabilirsiniz. Mesleğinizin gideceğiniz yere bir katkısı olmaz…
Sağlık Asteğmen olmanız ve psikolog olarak askerlik yapacak olmanız kura esnasında size herhangi birşey sağlamaz. Çanakkale’den Hakkari’ye kadar Türkiye’nin her ili ve ilçesi olabilir. Tabi ki gideceğiniz yerin avantajları dezavantajları muhakkak olacaktır fakat askerlik görevinizi yapmaya gittiğinizi unutmazsanız herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.
Psikologlar Askerde Ne İş Yapar ve Hangi Şartlarda Çalışır?
En merak edilen sorulardan bir tanesi ve yazımızın ana konusu alan psikologlar askerde ne iş yapar sorusunun detaylarına artık girebiliriz. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar gittikleri birliklerde eğer bir aksi durum olmazsa Rehberlik Ve Danışma Merkezlerinde psikolog olarak çalışır. Fakat kurada çektiğiniz kağıt çok önemlidir. Genellikle gideceğiniz birliklerdeki komutanlığın emrine şeklinde bir kura çekersiniz. Bunun anlamı şudur; Eğer RDM’de açık bir pozisyon var ve uygun görülürse sizi RDM’de çalışırsınız fakat böyle bir ihtiyaç yok bu pozisyonda bir açık yok ise komutanlığın uygun gördüğü pozisyonda çalışırsınız.
Diyelim ki RDM’de kendi işinizi yapmanız uygun görüldü (ki genelde bu şekilde olur) burada nasıl çalışacağınızı da merak ediyorsunuzdur muhakkak. O zaman size güzel bir haber verelim; RDM’de çalışan psikologlar ya uygun sivil kıyafet ile (kamu kurum ve kuruluşlarında izin verilen şekilde) ya da beyaz önlük ile çalışmaktadırlar.
Buradan sonrası zaten kendi mesleki işimiz. Askerler ile uygun iletişimi sağlamak, taşkınlık yaratabilecek durumları öngörmek, engellemek ve işleyişin düzenli şekilde sağlanması gibi…
Psikologlar Askerde Ne Kadar Maaş Alıyor?
Psikologların maaşları diğer asteğmenlerin maaşları ile aynıdır. Psikolog olarak askerlik yapmaları maaşlarına herhangi bir katkıda bulunmaz. Diğer asteğmenlerin maaşları da doğu ve batıdaki tazminatlara göre çok değişkendir. Fakat 4900 TL’yi alt limit olarak kabul etmenizde herhangi bir sakınca yok. Doğuda görev yapan bir sağlık asteğmen bulunduğu birimin tazminatları ile birlikte 6500 ile 8500 tl arası bir maaş almaktadır. (Mayıs 2019 itibari ile)
Askerlik Psikologlara Ne Kazandırır?
Askerlik boyunca meslektaşlarımız bir çok farklı vaka görme şansı bulmaktadır. Özellikle madde bağımlılığı ve öfke kontrolü üzerine bolca görüşme yapma fırsatınız olacaktır. Bu manada yeni mezun arkadaşlarımız için bu çok çeşitlilik hem ürkütücü hem de aslında mesleki anlamda bulunmaz bir fırsat gibidir. Dikkatli çalışır, kurallara uyarsak, Askeri kuralların yanında mesleki etik değerlerimizi unutmadan çalışırsak askerlik psikologların kendini geliştirmesine katkıda bulunan en önemli kurumlardan birisidir.
Yazın için teşekkürler birkaç soru sormak istiyorum izninle.Ben dr PDR ciyim. Askere gitmek için başvurdugumuzda genelde uzun donem mi alınıyoruz ,bunun yuzdesi nedir sizce yani uzun dönem gitme olasiligimiz nedir yuzde olarak ?
merhaba. oranlar çok yüksek olmakla birlikte yazıda belirttiğim gibi tam bir kesinlik içermez. fakat 10 kişiden 8 i desek çok yanılmayız gibi geliyor açıkçası. Bölümünüzdeki mezun sayısı, mezun erkek sayısı ve hepsinin aynı celp dönemine (okul biter bitmez ağustosta gitmek mesela) gitmesi gibi faktörler bu şansı muhakkak etkiliyor.
Peki bu yeni askerlik sistemine göre hala geçerli mi bu durum yani askerliğimizi yedek subay olarak yapacağız değil mi (yedek subay olmak istediğimden soruyorum) teşekkür ler
evet, yeni sistem yasalaştığında da bizler öncelikli olarak yedek subay olarak askerliğe çağırılacağız. Saygılar…
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için
Yeni askerlik sisteminde uzun dönem yapacak olan yedek subay (asteğmen) maaşı 2030 tl mi olacak? Yoksa eskisi gibi 5000 tl civarında mı olur?
Merhaba Çağrı, henüz kanun meclisten geçmediğinden dolayı kesin bir bilgi vermemekle birlikte muhtemelen bu konuda bir değişiklik yapılmayacaktır diye düşünüyoruz.
“Buradan sonrası zaten kendi mesleki işimiz.”
Kısmını biraz daha açabilir misin? Yeni lisans mezunu olarak lisans eğitimimin terapi yapmaya dair bana hiçbir şey katmadığını düşünüyorum. Peki Samsun daki Psikoloji eğitimleri verimli miydi ve mesleği icra etmek için bu eğitimler yeterli mi? Ayrıca askeri psikologloğun zor bir görev olduğunu düşünüyor musun? Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler 🙂
Merhaba, pdr mezunu olarak jandarma astsubaylığın personel kısmına basvurdum. Psikoloji ve pdr mezunlarının basvuru da yapabildiği bu kısımla ilgili bilginiz var mı?
merhaba berat, askeri psikolog olarak çalışırken birinci önceliğin hiçbir zaman iyileştirme ya da terapi yapmak olmayacak. Öncelikli olan önlemek ve raporlamadır. samsunda alacağınız eğitimde de psikoloji eğitimi değil rehberlik ve danışma merkezi yani rdm nin işleyişi hakkında eğitim verilmektedir. Temel psikoloji bilginiz olduğu varsayılmakta 🙂
merhaba samet, personel işleri çok farklı bir branş. bulunduğunuz birimdeki hata kaza raporlarından tutun çalışanların iznine, nöbetine kadar olan, özlük işlerinin tamamını personel işleri üstlenir. Bütün işiniz evrak ile olur 🙂 umarım yorumumuzu faydalı bulursunuz.
Peki ya iyi bir psikolog sihhi astegmeni olmak için tavsiye ettiğiniz kitaplar var mıdır?
Ayrica ailem tehlikeli yerler cikacagindan korkuyor. Onlari rahatlatmaya calisiyorum ama nafile 🙂
Peki kura ile bize cikan yere gitmeme tercihinde bulunma sansimiz var midir? Varsa 6 ay erlik mi yapacagiz? Cezasi var mi?
merhaba ben psikolojiden yeni mezun oldum. askerliği aradan çıkarmak istiyorum ve askerliği psikolog olarak yapıp hemde para kazanmak istiyorum. Ama kısa dönem çıkma ihtimalinden de çekincem var. askeriyede durum nedir rdm de çalışma ihtimalim asteg çıkma ihtimali nedir bilgi verirseniz sevinirim. ve şuan aldığı maaşlar ne kadar güncel olarak. teşekkürler.
Merhabalar ben PDR ciyim ve askerliği sağlıkçı olarak yapmak istiyorum ancak benim durumum farklı cunki ben 1 senelik değilde kalıcı olmak istiyorum bunun hakkında bilgi verirmisiniz,ayrıca herhangi bir şart varmı boy kilo üni ortalama gibi?
Fırat arkadaş gibi bende PDR mezunuyum ve atanamayacağımı düşünüyorum. Askeriyede kalıcı çalışmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler. Kalma ihtimalim sizce nedir ?
merhabalar, konu ile ilgili detaylı bir rehber oluşturarak sitemizden paylaşacağız. Lütfen takipte kalın
merhaba konu ile ilgili detaylı bir rehber oluşturup https://psikologo.com/category/blog/ üzerinden en kısa sürede paylaşacağız lütfen takipte kalın.
Merhabalar, ben de PDR’den bu sene mezun oldum ve Kasım celbi için başvurmuş bulunuyorum. Öncelikli tercihimi Yedek Subaylık yaptım. İkinci tercihimi Yedek Astsubaylık olarak belirledim. Üçüncü tercihim ise otomatik olarak erbaşlık oldu. Yukarıdaki arkadaşların sorularına ilaveten benim sorum Yedek Astsubay olduğumuzda da aynı görevi yapıyor muyuz? Maaşı biraz daha düşük oluyormuş diye öğrendim şubeden. Ancak yedek astsubay olan bir PDR veya Psikoloji mezunu ne iş yapar? Yedek Subaylıkla aynı işi mi yapıyor?
Pdr ciyim. Askere uzun dönem gittikten sonra askerde kalmak meslegimi orada devam ettirmek istersem bu durum nasil oluyor yine rdm de calismaya devam ediyosun ve hemen kabul ediyorlar mi seni cevabinz icin simdiden teşekkürler.
Meraba 2019 koşullarında pdr mezunları asteğmen olarak yapma şansı nedir sizce?
Ben de psikoloji öğrencisiyim ve Akif’le aynı sorulara cevap arıyorum. Bu konuya da cevap verirseniz çok seviniriz.
merhabalar. askerde kalma, tezkere bırakma gibi söylemler eskisi kadar basit ve kolay değil. Özellikle meslek üzerinden alım yapılma ihtimali gittikçe azalıyor. o sebeple askerlik süreciniz boyunca alım duyurularını takip edin fakat çok büyük umutlarla beklemeyin demek daha doğru olacaktır.
metin merhaba. yukarıda yazmış olduğum cevap senin için de aynen geçerlidir 🙂
yazıda belirttiğimiz şartlar 2019 için geçerlidir.
rasim merhaba. Yedek astsubaylık kavramı genel itibari ile daha teknik işler için getirilmiş bir kavram gibi gözüküyor. Rdm’de subay ya da yedek subay veya sivil psikolog yok ise evet işinizi yaparsınız fakat bu saydıklarımız var ve yeterli sayıda var ise daha çok idari işler üzerine yoğunlaşılır diye düşünüyorum. yani kayıt kabul, evrak dosyalama, bilgisayar veri girişi, imza listeleri, görüşme sayılarının üst birime bildirimi gibi idari işler üzerine yoğunlaşılacağı kanaatindeyim. Kara kuvvetlerinde bu işleri yapması için Rdm Astsubayı zaten var fakat jandarma ve diğer kuvvetler bu ihtiyacını bugune kadar kadar Rdm içinde görev dağılımı ile çözüyordu ya da yeteri sayıda usta asker var ise usta asker temin ederek çözüyordu. Maaş konusuna gelecek olursa yedek astsubay maaşları 2000-3000 tl arasında yedek subay maaşları 5000-6200 tl arasında. aradaki fark neredeyse 2 buçuk üç kat kadar yani…
Merhaba ben askerlik görevi harici orduda psikolog olarak çalışma konusunda bilgi edinmek istiyorum bu konuda bilgi verebilirmisiniz
Yeni askerlik sisteminde egitim süresi 2 aya mı çıktı?
Hayır, süre hala 1 aydır.
Çok teşekkür ederim alakaniz için 🙂
Yedek subay dışında Muvazzaf subay olan Psikolog ve PDR ciler TSK da işe girdikten sonra; K.K. Psikoloji, K.K. PDR ve Dz. Öğretmen (Psikolog) işleri ve arasında ki farklar nelerdir? Çünkü personel temin ilanı var şuan. Bu tercihleri görüyorum ama askerde ne yaptıklarına dair bir bilgi göremedim. Tercih sırası yapmam gerekiyor. Sizce öncelikli olarak nasıl bir sıralama yapmalıyım?
merhaba ben PDR ingilizce 4.sınıf öğrencisiyim.Bu sene mezun olucam inşallah.Okulum bittiğinde ben de askeriyede çalışmak istiyorum.RDM de çalışmak istiyorum.bu işi sadece 1 yıl veya 6 ay mı yapıyoruz yani askerlik süresi bitene kadar mı yapıyoruz.Yoksa devlet memuru gibi mi yani atamalı gibi mi oluyoruz.
Merhaba, askerliği psikolog olarak yedek subay olarak yaptığimizda mesai saati bittiktrn sonra yine askeriyede mi kalıyoruz yoksa sivil yaşama dönebiliyor muyuz? Örneğin askeriyede mi yaşıyacağiz yoksa kendimize ev kiralayıp sivilde de yaşayabilir miyiz ?
Mesai bittikten sonra kendi evinize geçebilirsiniz.
Lisansım çocuk gelişimi ama yüksek lisansım psikoloji. Askere asteğmen olarak gidebilir miyim?
Merhaba. Ben askerliği uzun dönem yapmak istiyorum psikoloğum. Ve evliyim. Akşamları ve hafta sonları kendimize ev tutup oraya gidebilir miyim. Yoksa diğer erler gibi askeriyede mi kalmak zorundayım.
Iyi gunler psikoloji 1. Sinif ogrencisiyim askerligimi psikolog olarak degilde herhangi bir birimde (kita komutani gibi) calisabilirmiyiz?
Suan için kasım ayinda yedeksubaylığa basvurulup çıkmama olasiligini ne goruyorsunuz ?
Merhabalar,
Ana bölümüm İktisattı ve psikolojiden çiftanadal yaptım. Yedek subaylık çıkma şansı nedir acaba? Bu bilgilendirme yazısı içinde teşekkür ederim yeni mezun arkadaşlara ışık oldu adeta.
Oğlum PDR’ ci olarak Samsun Sahra Okuluna, hayırlısıyla Haziran 29′ da geliyor. Bilgilendirme için teşekkür ederim.
Merhabalar şuan Psikoloji 3.Sınıf öğrencisiyim seneye mezun olacağım. Sizce mezun olur olmaz ilk celp döneminde başvurumu yapayım mı? Yoksa biraz bekleyeyim mi?
Merhaba, psikoloji mezunuyum ben de. Kasım ayında gitmeyi düşünüyorum askere. Uzun dönem yapmak istiyorum mesleği de yapabilmek için. Diyelim ki kısa dönem askerlik çıktı, buna itiraz edebiliyor muyum ? Bilginiz var mı ?
Merhabalar. İtiraz vb gibi bir hakkınız bulunmuyor.
merhaba, kasım ayı için yedek subaylığa başvurmayı düşünüyorum. Eğer çıkmazsa bedelli askerlik yapabilir miyim? Yoksa er olarak yapmak zorunda mıyım?
Merhabalar,
Kadınlar için durumun nasıl olduğunu da anlatabilir misiniz? MSÜ veya diğer platformlar için bir imkan var mı acaba?
merhabalar, ben de psikoloji mezunuyum ve uzun dönem yapmak istiyorum. psikoloji üzerine yüksek lisans yapmış olmak şansımızı arttırıyor mu? Teşekkür ederim.
Merhaba, psikoloğum aynı zamanda formasyonum var. Askerde mesleğimi yapmak için başvurdum diyelim, çıkmazsa askerliği erteleyebiliyor muyuz? Ya da yine uzun dönem mi gitmek zorundayız ? Cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba Zahid hocam
Öncelikle yazınızı gayet açıklayıcı buldum. Ama aklıma bir yer takıldı. Acaba lisanstan mezun olur olmaz mı başvuru yapmalıyız yoksa bir yerde psikolog olarak çalışmamız gerekli mi?
Merhaba Osman.
Güzel geri bildirimin için teşekkür ederim. Bir yerde deneyim sahibi olduktan sonra gitmek mutlaka çok faydalı olacaktır fakat iş deneyiminiz eksik dahi olsa unutmayın ki siz üniversitede bunun eğitimini aldınız ve mezun oldunuz. Yani deneyim denen meselenin en önemli bölümünü hallettiniz. Mezun olduktan sonra doğrudan giderseniz zorlanacağınız en temel bölüm “iş deneyimi” olur. Gerekli eğitimleri aldıktan sonra, işe olan isteğiniz, azminiz ve dikkatiniz olduğu sürece çok kısa sürede adaptasyon sağlayıp iş deneyimini işte öğrenebilirsiniz diye düşünmekteyim. 🙂
Merhabalar bende psikoloğum ve muvazzaf astsubaylık k.k personel ilanına başvurdum ama psikolog olarak çalışabilecek miyim sizce. Araştırma yaptım baya ama yeterince bilgi alamadım. Birde kadın olarak sizce mesleğin artı eksi yönleri nelerdir?
Teşekkürler
Merhabalar. başvurduğunuz sınıfa uygun şekilde istihdam edilirsiniz. Yani siz sınıf olarak psikolog(öğretmen) – psikolog (rehberlik ve danışmanlık merkezi) şeklinde mesleğinize uygun başvuru yaptığınızda kabul edilirseniz bunun üzerine eğitim alıp bunun üzerine istihdam edilirsiniz. Kadın olarak çalışmanın artı ve eksileri hakkında çok bir şey söylemek mümkün değil aslında çünkü cinsiyet üzerine değil çalıştığınız sınıf ve kabiliyetleriniz üzerine bir muamele görürsünüz. Fakat tabi ki çalıştığınız bölge, yaptığınız işin niteliği vb konularda muhakkak hem kolay hem de zor deneyimlerle karşılaşmanız çok muhtemel. Umarım gönlünüzce olur sonuç.
Merhabalar psikologo başarılarınızın devamını dilerim. Psikoloji son sınıf öğrencisiyim hayırlısıyla bu sene okulu bitirip Kasım-Aralık aylarında askere Gitmeyi planlıyorum kafama takılan şey ise Samsun’da yapılan sınav da %10′ a giren kişilerin istediği yeri usta birliği olarak seçebildiğini yazmışsınız, benim merak ettiğim şey Samsun sahra acemi birliğinde psikologların haricinde bir kaç farklı alan daha olduğunu ögrendim bu yüzdelikler hesaplanırken her meslek kendi içerisindemi hesaplanıyor?
Merhaba hocam öncelikle bu güzel bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Size birkaç sorum olacaktı : şimdi ben 14 temmuzda final sonuçlarım açıklanacağı için otomatikmen mezun oluyorum ve bunun için de Ağustos celbinde askere gitmek istiyorum yedek subay olarak. Ancak araştırdığım kadarıyla 31 mayıstan önce tecilimi bozdurmaliyim mi Ağustos celbine yetişebileyim. Bunun için de bugün askerlik şubesine gittim ancak bana denilene göre mezun olmadığım için Kasım celbine gidebilirmisim. Açıkçası beni bilgilendiren memurun da konuya tam hakim olmadığını düşünüyorum. Şimdi sorum şu 14 temmuzda final sonuçlarım açıklanıyor ve Ağustos celbinde gitmek istiyorum bu mümkün mü?
Merhabalar. İnternette araştırma yaptığınızda ağustos celbine gidebilmek için son başvuru tarihi 31 mayıs olarak gözükmektedir. Yani temmuz ayında mezun olup ağustosta askere gitmeniz mümkün görünmemektedir. Yine de konuyla ilgili en sağlıklı bilgiyi kayıtlı olduğunuz askerlik şubenizden alabilirsiniz.
merhaba, psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. kadın olarak askeriyede psikolog ünvanlı subay olma ihtimalim var mı? süreç nasıl işliyor? yardımcı olursanız çok sevinirim . iyi günler
Merhabalar. Evet TSK bünyesinde hem kadın hem de erkek subaylar barındırıyor. TSK personel temin olarak aratarak orada yayınlanacak duyuruları takip edebilirsiniz.
Merhabalar, öncelikle çoğu siteden daha iyi şekilde yalın ve net açıklamalar bulduğuma sevindim. Benim sorum ise şu şekilde olacak. Psikoloji lisans öğrencisiyim ve aynı zamanda açık öğretim üzerinden sosyal hizmetler okuyorum. Psikoloji alanına daha yakın ve konuları benzer olduğu için. Bunun sizce bir etkisi olur mu yedek subaylık başvurusunda ve siz şu an lisans öğrencisi olsanız yüksek lisans yapıp mi giderdiniz yoksa lisans ile gider miydiniz?
Gazetede okuduğuma göre, asteğmen olmak için 4 üzerinden 3 ortalama isteniyormuş ayrıca asteğmenlik sınavı kalkmış yerine kura gelmiş bunlar doğru mu acaba
merhaba, psikoloji öğrencisiyim lisansım bitince askeri psikolog olmak istiyorum. kadın olarak yapmam gereken farklı şeyler var mı? herhangi dezavantajı var mı?
Sevgili meslektaşlarım merhaba 2022 kasım celbinde gideceğim subaylığı işaretledim
Lisans.psikoloji
Yüksek L: klinik psikoloji subaylık çıkma ihtimali nedir biraz endişeliyim çevremdeki çoğu subay olarak yapıyor ama insan ister istemez stres yapıyor tabi sicil de temiz
Merhabalar.Psikoloji mezunuyum ve askerliği yedek subay olarak yapmak için(maaşlı) kpss şartı var mı ?
Hangi sınavlara giriyoruz bilen yardımcı olursa çok sevinirim 🙂
Merhabalar, psikoloji mezunuyum ve TSK’nin açmış olduğu ilan için başvuruda bulunacağım. Açıklamalara baktığımda dış kaynak alım tablolarında erkekler için olan tabloda psikoloji yazarken kadın/erkek yazan tablolarda psikoloji yazan kısmın karşısında psikoloji ve rehberlik/eğitim uzmanı şeklinde tanım yer almakta. Eğer ben burada görev yaparsam ünvanım psikolog olur mu? Yardımcı olabilecek biri varsa lütfen yazabilir mi?