Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Ülkemizde 2015’den itibaren psikoloji bölümlerinin çok sayıda mezun vermesi ve mezun olan psikologların atama şansı bulamaması, özel sektördeki komik ücretler karşılığında çalışma teklifleri ve erkek psikologlar için askerlik durumu sıkıntısı ile birlikte ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Tabi ki bu sıkıntıların en temelinde 2019 yılı mayıs ayı itibari ile hala psikologların mesleki ve özlük haklarını koruyan bir yasanın bulunmuyor olmasının payı yadsınamaz derecede büyüktür. Askerliğini yapmamış meslektaşlarımızın en merak ettiği sorulardan birisi ise psikologlar askerde ne iş yapar ?

Üniversitelerin Fen Edebiyat fakülteleri psikoloji bölümünden mezun olan kişiler ülkemizde psikolog ünvanı almaktadır. Daha sonra dileyen daha farklı alt alanlarda lisans üstü eğitimine devam etmekte ya da iş bulmak için farklı yollar denemektedir. Erkek ve kadın psikologlar için süreç neredeyse tamamiyle aynıdır. Psikoloji bölümü mezunu erkeklerin sayıları kadınlara oranla çok daha az olduğu için erkek psikologlar için askerlik durumu da kişilerin hayatında farklı bir deneyime neden olmaktadır.

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar askerde ne iş yapar yazımızın en başında belirtmekte fayda var; yazımızın içinde verilen bilgiler kesinlik içermez, yüksek oranda doğruluk içerir.

Psikologlar Askerde Ne İş Yapar?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi erkek psikologların sayısı kadın psikologların sayısından bir hayli düşük olduğu için erkek meslektaşlarımız askerde diğer meslek gruplarından daha şanslıdır. Askere gidenlerin sıklıkla kullandığı “meslekçi” deyimi psikologlar ve psikolojik danışmanlar için geçerlidir.

Lisansını bitirip psikolog ve psikolojik danışman ünvanını alan meslektaşlarımız öncelikle askerlik şubeye gidip tecillerini bozdururlar daha sonra da en yakındaki askerlik celp dönemi için başvuruda bulunurlar. Meslektaşlarımız askerlik için tercihlerini kısa dönem er olarak yapmak istediklerinden yana kullansalar da %95 ve üzeri bir oranda kendileri uzun dönem yedek subay olarak yapacaklardır. Bunun sebebi en baştan beri belirttiğimiz erkek psikologların sayıca az olması ve askeriyede psikologlara çok ihtiyaç duyulması ile alakalıdır. %95 oranı genel bir kabul olmakla birlikte hiç bir kesinlik içermez. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri yedek subay olarak askere çağıracakları meslek gruplarının sayısını kendi ihtiyaçları doğrultusunda belirler ve alır.

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 2

Yedek Subayların Yemin Töreni…

Yazımızın bundan sonraki bölümü askerlik görevini yedek subay olarak yapacak olan meslektaşlarımızı ilgilendirmektedir. Kısa dönem er olarak yapan meslektaşlarımız er statüsünde askerlik yapacağından dolayı onların meslekleri askerlikteki işlerine etki etmez.

Celp başlangıç ve bitiş tarihleri Milli Savunma Bakanlığının sitesinde yazar, kişiler  başvurdukları askerlik durumunu buradan takip ederek E – Devlet Yedek Subay Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu bölümünden öğrenebilirler.

Eğer başvuru sonucunuzda Samsun Sahra Sıhhıye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı yazıyor ise tebrikler artık asteğmen olma yolunda ilk adımı attınız demektir. İlk adımı attınız diyoruz çünkü buradan sonraki kısım aslında önemli olan kısımdır. Belirtilen tarihte Samsun’a gidersiniz ve 19 Mayıs Kışlası içerisindeki Samsun Sahra Sıhhiye Okuluna teslim olursunuz. Artık bir asteğmen adayısınız. 28 günlük temel eğitiminiz boyunca yanaşık düzen diye adlandırılan, sağa sola dön eğitimleri, askeri nezaket ve terbiye kuralları eğitimi gibi temel eğitimlerin yanında temel sıhhiye eğitimi de alırsınız. Yaklaşık 10 farklı ders alırsınız bunlardan iki sınava girersiniz. Geçemezseniz bütünlemesine girersiniz. Bütünlemede de kalırsanız size bir süpriz var ! temel askerlik süreniz yani Samsun’da geçireceğiniz 28 gün bittikten sonra diğer arkadaşlarınız asteğmen olarak görev yerlerine giderken sınavdan başarısız olanlar askerlik hayatlarına ER olarak devam ederler. O yüzden çok abartmadan bu sınavlara ayarında çalışmak ve önemsemek önemli bir konudur.

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 3

Psikologlar askerde ne iş yapar? Samsun Sahra Sıhhiye Okulu Eğitim Merkez Komutanlığı…

Sınavların Bize Ne Gibi Katkısı Vardır?

Samsun Sahra Sıhhiye okulunda gireceğiniz sınavlarda %10’luk dilime girerseniz eğer puan sıralamasına göre kişilere kendi tercih hakkı sunulmaktadır. Yani diyelim ki dağıtıma gideceğiz usta birlikleriniz belli oldu ve siz %10’luk dilimin içerisindesiniz. Kendi Memleketiniz de dağıtım listesinin içinde var o zaman bir cam fanusun içinden orayı çekmek için şansınıza güvenmek yerine sıra size geldiğinde tercihinizi oraya yaptığınızı söyleyerek bu stresten kurtulabilirsiniz. Böyle bir durumun varlığı özellikle sınavların son aşaması olan G3 piyade tüfeği ve tabanca atışları bölümünü oldukça heyecanlı bir hale getirdiğini de söylemeden geçmeyelim. Küçük bir taktik de vermek gerekirse genellikle atış bölümünde kırılmalar çok yaşanır ve atışlar önemli bir hal alır.

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 4

Bir çok derece adayı asteğmen adayı atış esnasında fazla strese girerek derece şanslarını kaybeder…

Sınavları başarıyla tamamladık, atışlarımızı yaptık 28 gün sonra Cuma günü yemin törenimizi yaptık ve artık rütbemizi aldık. Aldığımız rütbe mesleğimizden dolayı bize bir de ünvan ile birlikte gelmektedir. Sağlık Asteğmen olarak acemi birliğinden ayrılacağımızı düşünen arkadaşlar olabilir, kısmen doğru fakat herkes gittikten bir hafta sonra ayrılacağız…

Psikologların Acemi Birliği Süresi Ne Kadar?

Temel eğitim genellikle 28 gün olsa da bazı dönemlerde 30 bazı dönemlerde 21 ya da 23 gün olabilmektedir. Kaç gün acemi birliğiniz olursa olsun psikolog olarak samsunda +1 hafta daha geçireceğinizi unutmayın. Acemi birliği bittikten sonra “oryantasyon kursu” adı verilen 5 günlük bir kursu daha alacağınızı unutmayın. Bu kurs boyunca da gideceğiniz birliklerde çalışacağınız pozisyonlarda neler yapmanız gerektiği ile alakalı etkili bir ders dönemi geçireceksiniz. Ondan sonra 15 gün boyunca sürecek olan ve mehil izninin ( halk arasında dağıtım izni olarak bilinen izin) tadını çıkarın.

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 5

Psikologlar askerde ne iş yapar?Hatırlatmakta fayda var ki TMH süreci yoğun ve sancılı bir süreçtir…

Eğer doğu, güneydoğu ya da kaydırma birlik olarak adlandırılan birliklerden bir tanesini kurada çektiyseniz TMH ismi verilen ve Isparta’da 15 gün boyunca süren Terörizmle  Mücadele Kursunu alacaksınız. Daha sonra Samsun’ a yeniden dönüp oryantasyon kursunu alarak dağıtım izninize çıkabileceksiniz.

 

Psikologlar Ve Pdr’ciler Askerliğini Doğu’da Mı yoksa Batı’da mı yapar?

Psikologlar askerde ne iş yapar yazımızın en merak edilen sorularından birisi de sağlık asteğmenlerin askerlik sürelerini genellikle doğuda mı yoksa batıda mı geçirdiğidir. Bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü TSK ihtiyacı doğrultusunda alım ve dağıtım yapar. Fakat şunu söylemekte fayda var her türlü mesleki konuda olduğu gibi Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık mezunu arkadaşlarımız askerlik konusunda da biz psikologlardan genelde daha şanslı olmaktadırlar. Genellikle doğu ve güneydoğu kuralarını psikolog arkadaşların listesinde görürken batı ve marmara kuralarını ise pdr mezunu arkadaşlarımızın kuralarında görmekteyiz.

Peki ne kadar doğu ya da ne kadar batı?

Psikologlar ve Psikolojik Danışmanlar Askerliğini Nasıl Yapar | 2019 | Sağlık Asteğmenlik 6

En doğudan en batıya kadar askerlik görevinizi yapabilirsiniz. Mesleğinizin gideceğiniz yere bir katkısı olmaz…

Sağlık Asteğmen olmanız ve psikolog olarak askerlik yapacak olmanız kura esnasında size herhangi birşey sağlamaz. Çanakkale’den Hakkari’ye kadar Türkiye’nin her ili ve ilçesi olabilir. Tabi ki gideceğiniz yerin avantajları dezavantajları muhakkak olacaktır fakat askerlik görevinizi yapmaya gittiğinizi unutmazsanız herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız.

Psikologlar Askerde Ne İş Yapar ve Hangi Şartlarda Çalışır?

En merak edilen sorulardan bir tanesi ve yazımızın ana konusu alan psikologlar askerde ne iş yapar sorusunun detaylarına artık girebiliriz. Psikologlar ve psikolojik danışmanlar gittikleri birliklerde eğer bir aksi durum olmazsa Rehberlik Ve Danışma Merkezlerinde psikolog olarak çalışır. Fakat kurada çektiğiniz kağıt çok önemlidir. Genellikle gideceğiniz birliklerdeki komutanlığın emrine şeklinde bir kura çekersiniz. Bunun anlamı şudur; Eğer RDM’de açık bir pozisyon var ve uygun görülürse sizi RDM’de çalışırsınız fakat böyle bir ihtiyaç yok bu pozisyonda bir açık yok ise komutanlığın uygun gördüğü pozisyonda çalışırsınız.
Diyelim ki RDM’de kendi işinizi yapmanız uygun görüldü (ki genelde bu şekilde olur) burada nasıl çalışacağınızı da merak ediyorsunuzdur muhakkak. O zaman size güzel bir haber verelim; RDM’de çalışan psikologlar ya uygun sivil kıyafet ile (kamu kurum ve kuruluşlarında izin verilen şekilde) ya da beyaz önlük ile çalışmaktadırlar.

Buradan sonrası zaten kendi mesleki işimiz. Askerler ile uygun iletişimi sağlamak, taşkınlık yaratabilecek durumları öngörmek, engellemek ve işleyişin düzenli şekilde sağlanması gibi…

Psikologlar Askerde Ne Kadar Maaş Alıyor?

Psikologların maaşları diğer asteğmenlerin maaşları ile aynıdır. Psikolog olarak askerlik yapmaları maaşlarına herhangi bir katkıda bulunmaz. Diğer asteğmenlerin maaşları da doğu ve batıdaki tazminatlara göre çok değişkendir. Fakat 4900 TL’yi alt limit olarak kabul etmenizde herhangi bir sakınca yok. Doğuda görev yapan bir sağlık asteğmen bulunduğu birimin tazminatları ile birlikte 6500 ile 8500 tl arası bir maaş almaktadır. (Mayıs 2019 itibari ile)

Askerlik Psikologlara Ne Kazandırır?

Askerlik boyunca meslektaşlarımız bir çok farklı vaka görme şansı bulmaktadır. Özellikle madde bağımlılığı ve öfke kontrolü üzerine bolca görüşme yapma fırsatınız olacaktır. Bu manada yeni mezun arkadaşlarımız için bu çok çeşitlilik hem ürkütücü hem de aslında mesleki anlamda bulunmaz bir fırsat gibidir. Dikkatli çalışır, kurallara uyarsak, Askeri kuralların yanında mesleki etik değerlerimizi unutmadan çalışırsak askerlik psikologların kendini geliştirmesine katkıda bulunan en önemli kurumlardan birisidir.

61 Comments
  1. Mayıs 25, 2019
  2. Mayıs 26, 2019
  3. Mayıs 27, 2019
  4. Mayıs 27, 2019
  5. Mayıs 28, 2019
  6. Haziran 2, 2019
  7. Haziran 5, 2019
  8. Haziran 21, 2019
  9. Haziran 25, 2019
  10. Haziran 27, 2019
  11. Temmuz 20, 2019
  12. Temmuz 28, 2019
  13. Temmuz 31, 2019
  14. Ağustos 14, 2019
  15. Ağustos 19, 2019
  16. Ağustos 21, 2019
  17. Ağustos 22, 2019
  18. Ağustos 22, 2019
  19. Ağustos 22, 2019
  20. Ağustos 22, 2019
  21. Ağustos 25, 2019
  22. Eylül 26, 2019
  23. Eylül 27, 2019
  24. Ekim 6, 2019
  25. Ekim 6, 2019
  26. Kasım 23, 2019
  27. Aralık 22, 2019
  28. Şubat 13, 2020
  29. Mart 1, 2020
  30. Mart 20, 2020
  31. Nisan 6, 2020
  32. Mayıs 29, 2020
  33. Haziran 3, 2020
  34. Temmuz 5, 2020
  35. Temmuz 15, 2020
  36. Ağustos 16, 2020
  37. Eylül 28, 2020
  38. Ekim 22, 2020
  39. Kasım 25, 2020
    • Kasım 26, 2020
  40. Aralık 12, 2020
    • Aralık 12, 2020
  41. Ocak 30, 2021
  42. Mart 9, 2021
    • Mart 20, 2021
  43. Mart 9, 2021
    • Mart 20, 2021
  44. Mayıs 3, 2021
  45. Mayıs 5, 2021
  46. Eylül 10, 2021
  47. Temmuz 6, 2022
  48. Temmuz 14, 2022
  49. Ekim 26, 2022

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir