Almanya’da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Herkese Merhabalar,

Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans konusundan bahsedeceğim yazıma başlamadan önce kendimi kısaca tanıtmak isterim. İsmim Ayşe Özün, İstanbul Aydın Üniversitesi’nde psikoloji lisans eğitimi aldıktan sonra Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi almak için Almanya’ya gelmiş bir öğrenciyim. Fazla özet bir tanıtım oldu ama zaten sizi ilgilendiren kısım da tam olarak bu kimliğim 🙂 diyelim ve başlayalım.

Nasıl Karar Verdim?

Ben de pek çok öğrenci gibi lisans hayatımın sonlarına doğru yaklaşırken ne yapacağım nasıl bir yol izleyeceğim diye çokça düşündüm ve nihayet Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans yapmaya karar verdim ve bunun için gerekli adımları atmaya başladım.

Öncelikle burada biraz Almanya’dan ve eğitim yapısından bahsetmekte fayda var. Almanya eyaletlere bölünmüş bir yapıda ve her eyaletin kendi iç yasaları var. Bu durum çok büyük farklar olmamakla birlikte eğitim için de geçerli. Öncelikle hangi eyalette ya da okulda okumak istiyorsanız o okulu ve eyaleti araştırmanızı öneririm. Bir eyaletteki okulun verdiği unvanı ya da eğitimi diğerleri tanımıyor olabilir. Bunlar basit görünse de önemli noktalar. Ya da aynı eyaletteki bir okul başarı ortalaması 2.5 şartı koşuyorken diğeri bunu istemeyebilir. Gerekli evraklar her okulun sayfasında mutlaka bulunur. Fakat vize başvurusu için gerekli evrakları Almanya konsolosluğu sayfasında bulabilirsiniz bunun okulla ilgisi yoktur.

Ben sanırım aylarca sürekli okul sayfalarında gezdim ve  şartları nasıl ya da çalışabilir miyim vs. diye araştırdım türlü insanlara ulaştım bir sürü sorum vardı yanıt bekleyen kiminin cevabini buldum kiminin cevabı yoktu falan derken sıvadım kolları ve başladım seçtiğim okullarla iletişim kurmaya.

Başvuru Aşamasında Ne Gibi Zorluklarla Karşılaştım?

Bu yolculukta en çok neye ihtiyacım var derseniz hiç düşünmeden “sabır“ derim. Bir sürü evrak toplamak lazım her birini valiliğe götür onaylat, notere götür onaylat derken sonu gelmez gibi geliyordu fakat organize bir çalışmayla bir kaç gün içinde tüm evraklar halledilirdi ve ben de öyle yaptım. Ben sadece yanlış zamanda yaptım çünkü sınav dönemime az kalmıştı ve her gün bir evrak işini halletmeye çalışıyordum. Neyse evraklar tamam ve başvurumu yaptım görüşme fena geçmedi .

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 2

İstanbul Gümüşsuyu’nda bulunan Almanya Başkonsolosluğu…

Ben başvurumdan bir kaç hafta sonra yanıt almayı beklerken ( resmi bekleme tarihi en fazla 6 haftadır ) beni bir seneden fazla oyaladılar. Her ay yeni bir evrak istediler ya da yeni yeni sorular sordular uzun açıklamalar beklediler sonuç ne mi oldu? Tabii ki sonunda bir bahane bulup vizemi vermediler.  Gerekçe olarak da yeteri kadar istekli olmadığımı öne sürdüler. Tabii ki ben ne yaptım asla pes etmedim ve hemen itiraz ettim ve yeniden görüşme talep ettim. 2 hafta sonrası için beni vize görüşmesine çağırdılar ve bilin bakalım ne oldu?

Ben geçen sefer ki gibi Türk bir memurla görüşmeyi beklerken karşımda hiç Türkçe bilmeyen Alman bir memur geçti ve görüşmenin Almanca gerçekleşeceğini söyledi. Çaresizce Almanca seviyemin çok iyi olmadığını fakat yine de deneyeceğimi ifade ettim ve başladık. Görüşme sandığımdan çok daha güzel geçti, karşımdaki memurun amacının beni anlamak ve yardımcı olmak olduğunu hissetmek beni çok rahatlattı görüşme bitince tercüman çağırıp ayni soruları tekrar sordu ( birbirimizi doğru anladığımızdan emin olmak istedi) ve evet birbirimizi gayet açık ve net şekilde anlamışız. Görüşme bitince sevimli bir şekilde beni “vize reddine” itiraz ettiğim için cesaretimden dolayı tebrik etti ve elinden geleni yapacağını söyledi ve tabii ki 4 hafta sonra Almanya vizem elimdeydi…

Almanya’da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Kabul Şartları

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 3

Kuzey Ren Eyaleti olarak bilinen bu eyaletin en güzel yanlarından birisi de Hollanda ve Belçika’ya sınırının olmasıdır diyebiliriz…

Ben North Rhine-Westphalia eyaletindeki Ruhr-Universität Bochum’a başvuru yapıp buradan kabul aldım. Bunun sebeplerinden en önemlisi RUB gerçekten psikoloji alanında adını duyurmuş ve dünya sıralamasında ilk 500 içerisinde her sene yer alan bir okuldur.  İkinci sebebim ise Almancam pek de iyi değildi Rub şartlı kabul veren nadir okullardan biriydi. Şartli kabul ne aşağıda anlatıyorum panik yok 🙂

Şartlarından kısaca bahsedecek olursak şöyleydi:

  • Bir adet motivasyon yazısı ( Ben kimim ve neden Almanya’da okumak istiyorum vs. )
  • En az 2.5 başarı ortalaması
  • Almanca biliyor olmak
  • Lise transkripti
  • Üniversiteye giriş sınavı sonucunun da iyi olması gibi bir şart da vardı fakat tam olarak bir sınır yoktu, sadece bunu ibraz etmemi istediler.

Ben üniversite giriş sınavından 420 civarı (şimdi tam olarak hatırlayamıyorum) puan almıştım. Psikolojiyi tam burslu okuyup onur öğrencisi derecesiyle mezun olmuştum.  Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisansı için istenilen motivasyon yazısında bu iyi yönlerimi öne çıkardım, çokça bahsettim. Çünkü başarılı bir akademik geçmişiniz olduğuna ikna ederseniz okuldan kabul alma şansınız artacaktı.

Eğitim Dili Almanca Mı?

Evet, Almanya’da hemen hemen her okulda eğitim dili Almanca. Nadir de olsa İngilizce eğitim veren okullar bulmak mümkün fakat bunun için iyi bir araştırma yapmak gerekir özellikle de Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisansı yapmak gibi bir hedefiniz var ise. Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi için bir diğer önemli nokta ise Almanca düzeyiniz. Benim Almancam akademik düzeyde iyi değildi maalesef. Ama A1 seviyesinde Almancanızı ispatladıktan sonra okuldan şartlı kabul alma şansınız var. Peki nedir bu şartlı kabul?

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 4

Dünyanın birçok ülkesinden eğitim almaya gelen insanlar ile aynı üniversitede yüksek lisans yapıyor olmanız, dil öğrenimini hızlandırıyor…

‘Almancam yok ama Almanya’ya gelince en geç iki sene içinde öğrenirim.’ demek. Tabii burada kurs alıp sonrasında bir sınava tabii tutuluyorsunuz. Seviyeniz uygunsa da eğitime başlıyorsunuz. Bu arada şartlı kabul kesin kabul değildir. Dil sınavından sonra tekrar başvuru yapmanız gerekmektedir. Almanca çoğunlukta olmak üzere bazı okullarda İngilizce eğitim verilmektedir. Ama eğitim dili Almanca olan okullarda bile İngilizce bilmeniz beklenmektedir. Mesela benim başvurduğum okulun bazı dersleri İngilizce yapılmakta eğitim dili Almanca olduğu halde.

Burada yüksek lisans okuduktan sonra terapist olmak için 5 yıl daha hem aktif olarak çalıştığınız hem de eğitim almaya devam ettiğiniz bir süreç sizi beklemekte. Fakat bu durumla ilgili bazı değişimler yapılmakta şu sıralar, sürenin kısalması gibi bazı düzenlemeler söz konusu. Açıkçası işin bu kısmına benim de henüz yolum olduğu için pek bilgi sahibi değilim. Ki zaten bunlar şimdilik bilmenize gerek yok.

Almanya’da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans İçin Gereken Maddi Koşullar

Gelelim burada okumanın maddi olarak artı ve eksilerine. Öncelikle buraya gelmek için ya bloke hesabınızda 10.236 Euro gibi bir para olmalı (fakat bu miktar her sene güncelleniyor mutlaka takip edin) ya da burada tanıdığınız maddi durumu iyi biri size garantör olmalı. Ben bloke hesap açıp oraya istenilen miktarda parayı koymayı tercih ettim. Şimdi de her ay o paradan belli bir miktar parayı geri alıyorum.

Nedir bu bloke hesap peki? Siz paranızı konsolosluk sayfasında yer alan bir bankaya yatırıyorsunuz toplu olarak onlar da her ay size geçiminizi sağlayacak kadar olan kısmını geri veriyorlar. 10.236/ 12 iste kabaca aylık 853 Euro geri alıyorsunuz. Almanca kursu bitince hemen bir öğrenci işi bulup çalışırsanız bu paraya hiç dokunmadan da mis gibi yaşarsınız şahsen ben öyle yapıyorum.

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 5

Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi almak gibi bir hayaliniz varsa ertelememenizi tavsiye ederim. Ne demişler “Yol Açık Yola Çık”

Ayrıca bu hesap her sene yenilenmeli bu kısma dikkat edin zira azımsanacak bir miktar değil. Fakat burada özel okulda okumuyorsanız okula pek bir harç ödemiyorsunuz. Ben dönemlik 340 euro gibi bir para ödüyorum. Karşılığında tüm eyalette ücretsiz seyahat etme hakkım var mesela. Bu ve bunun gibi avantajları var bu sürecin. Ki sadece yol parasını bile hesaplayınca bayağı karda olduğumuz bir alışveriş bu doğrusu. Öğrenci kimliğinizi aldıktan sonra çalışma hakkınız da doğuyor. Yani bankadaki paranıza dokunmadan geçiminizi sağlayabilirsiniz kolaylıkla.

Almanya’da Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Yaparken Çalışabilir Miyim?

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 6

Almanya’da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimi alırken Almanya’nın öğrenciler için vermiş olduğu seyahat kartı sosyal yaşantınızı geliştirebilmeniz için önemli bir maddi destek oluyor…

Az önce bahsettiğim kurs bittikten sonra öğrenci işi bulup çalışabilirsiniz dediğim bölüm buydu, evet çalışabilirsiniz. Ortalama bir öğrenci işinden edineceğiniz gelir 700 Euro civarıdır. Yine kabaca bir hesap yaparsak yurtta iki kişilik oda 250 Euro, yeme içme 100-150 Euro civarı ortalama dersek,  giyime de 100 euro harcansa,  sigorta da 100 Euro civarı çok kaba bir hesap yapacak olursak yine  100- 150 euro arası para arttırarak yaşamak mümkün.  Sizin için çalışan ve ayni zamanda yurtta kalan bir arkadaşımla konuştum ayda hiç olmazsa 100-120 Euro kenara koyabildiğini söyledi üstelik sürekli gezdiği halde. Almanya’da beslenmek ve giyim gerçekten uygun e öğrenci olunca da tüm eyalette ücretsiz seyahat vs. derken baya az para harcayarak yasamak mümkün.

Sosyal Hayat Nasıl \ Vizem Nerelerde Geçerli ?

Almanya'da Klinik Psikoloji Yüksek Lisans 7

Almanya gezmek için Avrupa’daki en güzel ülkelerinden birisi diyebilirim..

Sosyal hayat burada öğrenci şehirlerinde ve büyük şehirlerde gayet hareketli. Hareketliliğine ek olarak her imkan var. Zaten sürekli olarak Avrupa turları vs. yapılıyor. Sadece Almanya’yı değil tüm Avrupa’yı gezme görme şansınız mevcut. Öğrenci grupları gerçekten çok aktif ve dünyanın her yerinden insanla tanışma şansınız var. Okul özellikle özen gösteriyor öğrencilerin kaynaşmasına bunun için pek çok imkan var mesela yüzme havuzu, spor salonu, dünya mutfaklarının her gün yer aldığı yemekhanesiyle kampüs öğrencilerin sosyalleşmesine oldukça imkan vermekte. Bunun dışında okulda sürekli parti ilanları konser tiyatro ilanları görmek mümkün. Öğrenci kulüpleri gerçekten çok aktif ve okuldan her türlü desteği alıyorlar.

 

Yüksek Lisans Eğitimimde Burs Olanaklarından Yararlanabilir Miyim?

Bursa olanaklarına gelecek olur ise burada okumak için burs veren yerli ve yabancı birçok organizasyon var. Bunlardan en çok bilineni TEB ve DAAD’ın ortaklaşa bursudur. İnternetten kolaylıkla resmi sayfalarına ulaşabilir, şartlarını görebilirsiniz. Burs almadığım için açıkçası çok bilgi sahibi değilim ki hali hazırda pandemi sürecinde her şey durmuş ya da oldukça yavaşlamış durumda zaten.

NOT: Sadece Almanya’da klinik psikoloji yüksek lisans yapmak isteyen arkadaşlara değil diğer tüm arkadaşlara tavsiyem aracı şirketlere para kaptırmadan her işinizi kendiniz halletmeniz. Kesinlikle öyle aman aman bir zorluğu yok. Diliniz varsa her şey kolay tabi. Yoksa birilerinden yardım almanız gerekebilir okulla yazışma sürecinde vs.

Hepinize bu yolculuğunuzda bol şans ve iyilikler diliyorum.
Başka sorularınız olması halinde memnuniyetle cevaplayacağımdan şüpheniz olmasın.

En içten sevgilerimle 🙂

10 Comments
  1. Şubat 13, 2021
  2. Mart 29, 2021
  3. Mayıs 8, 2021
  4. Ağustos 27, 2021
  5. Ağustos 27, 2021
  6. Eylül 17, 2021
  7. Aralık 5, 2021
  8. Şubat 7, 2022
  9. Şubat 27, 2023

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir