Psikomotor Gelişim

Psikomotor Gelişim 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Psikomotor gelişim dediğimizde doğum öncesinde başlayan ve ölene kadar devam eden bir süreç aklımıza gelmelidir. Genel olarak tanımlamak gerekirse merkezi sinir sisteminin gelişimi ile paralel olarak başlayan ve vücudumuzun isteğe bağlı hareket kontrolünü kazanmasıdır diyebiliriz. Yani psikomotor gelişim en temel manada hareket becerilerinin kazanılmasını içeren bir süreçtir.

Psikomotor Gelişim Sürecinde Etkili Olan Şeyler

  • Koordinasyon; yani daha bizden bir dil ile açıklamak gerekirse organlar arasında bir uyumun olmasıdır.
  • Güç; her psikomotor aktivite belirli bir seviyede güç içerir. Güç olmadan psikomotor gelişim sürecinden bahsetmek doğru olmaz.
  • Tepki ve Hız; halk arasında bilinen adı ile refleks gösterme diyebiliriz. Kas denetiminin yavaş olması ya da dikkat eksikliğinden kaynaklı olarak belirli bir uyarana verilen tepkinin süresini uzatabilir. Bu şu demektir; Tepki olması gereken sürede verilemez. böyle bir durumda ise psikomotor gelişim yavaş ilerliyor ya da sekteye uğramış demek doğru olur.
  • Dikkat; tüm psikomotor gelişim süreçlerinde dikkatin çok önemli bir yeri vardır. Gelişimde herhangi bir sıkıntı olmasa bile dikkatin eksik oluşu uyarıcıdan gelen mesajı anlayamamamıza neden olur.
  • Denge; çoğu bedensel etkinliğimizde denge önemli bir rol oynar. yürüme gibi bisiklet sürme gibi birçok bedensel faaliyetimiz denge sayesinde gerçekleşir.
  • Esneklik; hayatımız boyunca ihtiyaç duyduğumuz en önemli süreçlerden birisidir. fakat esneklik bebeklik döneminde çok fazlayken yaşlılık döneminde çok azdır.
Psikomotor Gelişim 2

Gelişimin yönü ve şekli

Okul öncesi dönem için değerlendirecek olursak bedensel büyüme bu dönemde en yüksek sıçramasını yapar. Aynı zamanda psikomotor gelişim açısından da en büyük çaba yine bu dönemde gösterilir. Anne ve Babaların bu sürece dair bilmesi gereken birkaç bilgiyi de yazımızın sonunda paylaşalım.

  1. Babinski Refleksi: Gelişim psikolojisinde ayak parmaklarına dokunulduğunda bükmek veya ayağı yelpaze gibi açmak anlamına gelir.
  2. Tonik Boyun Refleksi: Bedeni yana çevirmeyi sağlar.
  3. Moro Refleksi : Baş arkaya atıldığında kollar açılır.
  4. Yakalama Refleksi: Avuç içine dokunulduğunda bebek parmaklarını sıkarak avcunun içini kapatmaya çalışır.

Bu refleksleri sizler için fotoğraflar ile anlatmaya çalıştık.

Psikomotor Gelişim 3

Babinski Refleksi

Psikomotor Gelişim 4

Moro Refleksine bir örnek

Psikomotor Gelişim 5

Yakalama Refleksine bir örnek, resim cocukgelisimi.com’dan alınmıştır.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir