Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans
Sevgi Paylaşmaktır :)

Kadın Çalışmaları yüksek lisans programı gün geçtikçe tercih edilme oranı artan ve tercih etmek isteyenlerin de merakının artmış olduğu bir alan. Fakat tüm bu istek ve merak durumunun aksine süreç nasıl işler, kabul koşulları nelerdir, programa kimler alınır, dersler nelerdir, nasıl bir ders işleme süreci gelişir gibi sorular sağlıklı olarak cevap bulamıyor. Ben de bu konuda edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Kadın çalışmaları serüvenine kısa bir giriş yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları yüksek lisans programına dair merak edilenlere değinmiş olacağım. Keyifli okumalar dilerim.

Kadın Çalışmaları Serüveni

Toplumsal cinsiyet eşitliği son zamanlarda oldukça popüler bir çalışma alanı. Kadının kamusal alanda görünürlüğünün artması ve çalışma hayatında yer edinmesiyle birlikte kadın sorunları gün yüzüne daha belirgin şekilde çıkmaya başladı. Bu sorunların ışığında kadın hakları ve eşitliğe yönelik talepler de arttı. Feminist bakışın yükselmesiyle birlikte kadınlar, tarihi “kadın” gözüyle inceleyip geleceği eşit şekilde inşa etmek için kolları sıvadı.

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 1Güncel haberlerde çokça denk geldiğimiz kadın cinayetleri ya da eğitimde, çalışma hayatındaki eşitsizlikler gibi pek çok farklı alanda çalışmalar başladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinde fark edildi ki günümüz toplumu erkekler tarafından erkekler için inşa edilmiş bir toplum. Kadınlar farklı dönemlerde ve farklı bölgelerde çeşitli sebeplerle bu alandan ayrı tutulmuşlar. Bu sebeple geçmişe yönelik çalışmalara bakıldığında da erkeklerin tarihi, erkeklerin edebiyatı ve erkeklerin siyaseti gibi bir iktidar alanı kurulduğu görüldü. Geçmişin karanlığı kadınlar açısından bir eksiği ortaya koydu: bizim geçmişimiz yok. Ya da bize bu zamana kadar söylenen buydu.

Kadınlar her alanda geçmişini araştırmak, akademik üretim yapmak ve bunları somut şekilde ortaya koymak adına çalışmalara başladılar. Ülke genelinde çok farklı üniversitelerde bulunan Kadın Çalışmaları yüksek lisans programları da bu çalışma alanlarından biri. Farklı üniversitelerde farklı isimler almakla birlikte bu alanların çabası ortak. Maalesef ki bir lisans alanı olmayan bu bölüm yalnızca yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyor. Lisans eğitimi olmaması dolayısıyla da akademik kadroda yer almak için pek tercih edilen bir alan değil. Türkiye’de çoğu bölüm yüksek lisans ve doktora eğitimini lisansın devamı şeklinde talep ettiği için böyle bir sorun ortaya çıkıyor. Ancak bu bölümün öğrencilerine katacağı şeyler kadrodan çok daha fazlası.

İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı

İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları tezli yüksek lisans programı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak 1993-1994 döneminden beri öğrenci yetiştirmeye devam ediyor. Fatih’te kampüsün yakınında bulunan Kadın Araştırmaları Merkezi ders sürecinde kullanılan alan. Bunun yanı sıra ders içeriğine bağlı olarak kampüs içinde farklı fakültelerde de ders işlenebiliyor.

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Kabul Koşulları

Her yıl 20 öğrenci kabul eden Kadın Çalışmaları yüksek lisans programı şartları çok zor olmasa da başvuran adayların başarıları alımlarda rekabeti ortaya çıkarıyor. Başvuru için ALES ve İngilizce yeterlik şartının yanında bir de mülakat var. Bunlara ek olarak lisans ortalamanız da belli oranlarda alınıyor ve bunlara göre bir sıralama yapılıyor. Herhangi bir lisans bölüm kısıtlaması yok. Bu da bölümün interdisipliner çalışmasıyla örtüşen bir özellik. Geçmiş öğrenci kabul listelerine bakarsanız çok çeşitli alanlardan kabulleri görebilirsiniz ve bir de kabul edilenlerin puanlarını.

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 2Mülakat süreci bilgi tespiti amacı gütmüyor. Programa kabul edilmek isteyen öğrencinin motivasyonuna ve alan hakkındaki ilgisine bakılıyor. Her öğrenci adayıyla yapılan görüşmeler ve sorular farklı olsa da ortak nokta istek. Her öğrencinin alanının farklı olduğu bilinciyle teorik bilgi sorulmuyor. Kendi alanındaki feminist çalışmalardan bahsetmesi isteniyor. Bu bölüme girmek isteme sebebi temel belirleyicilerden biri. Burada kimileri tez konusunu anlatırken kimisi de kendi hayallerinden bahsediyor. Ben hayallerinden bahsedip kabul edilen bir öğrenciyim mesela. Mülakat için yapılacak en önemli hazırlık kendinize “Ben bu bölüme girmeyi neden istiyorum?” sorusunu sormak olabilir. Siz kendinize inanırsanız hocalar da size inanır.

Bölümün interdisipliner olması kabul konusunda yarattığı kolaylıktan öte öğrencilere farklı bakış açıları kazanması açısından da büyük zenginlik sunuyor. Psikoloji mezunu olan kişi toplumsal cinsiyete kişiler açısından bakarken bir sınıf öğretmeni sağlıklı sınıf ortamını sağlamak için bakabiliyor. Dersler çoğu zaman tartışma ve öğrenci anlatımları şeklinde ilerliyor. Bu da öğrencinin kendisini ifade etmesi, savunduğu şeye objektif bakması, okuduğunu anlayıp bir başkasına anlatabilmesi gibi beceriler kazandırıyor. Tabii yüksek lisansta olması gereken sunum yapma, literatür tarama, makale yazma gibi temel beceriler de sağlanıyor. Ders dili Türkçe olmakla birlikte seçilen derse göre İngilizce kaynak kullanımı sıklığı da değişiyor.

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 3Seminer, Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği, Feminist Teori dersleri bölümün zorunlu dersleri. Bunun haricinde öğrenciler kendi ilgi alanları doğrultusunda çok çeşitli alanlardaki değerli hocalardan ders alabiliyor. İletişim, siyaset, hukuk, görsel kültür, psikoloji, antropoloji, edebiyat ve tarih gibi farklı alanlarda çalışan hocalar feminist bakışla bu dersleri yeniden yorumluyor. Ders seçiminde bir üst sınır olsa da herhangi bir derse misafir öğrenci olarak katılmak da imkan dahilinde. Ders içeriklerine ve hocaların bilgilerine Sosyal Bilimler Enstitü sayfasından ulaşabilirsiniz. Direkt olarak Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi sayfasına gitmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Tez Aşaması

Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı 4Tez aşamasına geçmenin şartı ise seçilen 8 dersin başarıyla verilmesi. Tez konusunda herhangi bir sınırlama yapılmıyor. Ders sürecinde ya da daha öncesinde danışman hocanızın kim olmasını istediğinize karar verebiliyorsunuz. Burada tek kriter iki tarafında da çalışmayı kabul etmesi. Bu seçimde en sağlıklı olan o konuda çalışmış olan hocaya öneri götürmek olabilir.

Başta da söylediğim gibi Kadın Çalışmaları mezun olan kişiye “uzman” unvanı verse de akademik alanda açılan kadrolara pek uymayan bir bölüm. Ancak gerek kişisel yaşamınız için gerekse akademik alanınız için feminist bakışı kazanmak size çok geniş bir anlayış kazandıracaktır. Toplumsal olarak hızlı bir değişimin içerisindeyiz ve çok yakın zamanda toplumsal cinsiyet çalışmalarının daha önemli bir yere geleceğine inanıyorum. Bu durumda bu alanda çalışanlar ve uzmanlar çok daha fazla değer görecektir. Ve işin güzel yanı toplumdaki bu değişimi sağlayacak olanlar yine bizleriz. Kendi değerimizi kendimiz yaratacağız.

 

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir