Empedokles Felsefesi

Empedokles Felsefesi 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Empedokles, insanların meydana gelme dedikleri şeyin, temel maddelerin bir karışması; yok olma dediklerinin ise, söz konusu bu karışımın dağılması olduğunu düşünmektedir. Çok küçük parçalardan oluşan bu temel maddeler, kendileri meydana gelmemiştir; yok olmazlar ve değişemezler.

Doğa bilgisinin gelişmesinde çok önemli bir unsuru; element kavramını ortaya ilk atan filozof Empedokles olmuştur. Ona göre, dört adet element bulunmaktadır. Bu elementler;

  • Ateş,
  • Su,
  • Toprak,
  • Hava

Bunlar, evren yapısının gereçleridir. Ancak bu elementler değişmez cevherlerdir ve kendi kendine birbirleriyle karışamazlar. Onun için bu dört unsurun yanı sıra, bir de hareket ettirici bir kuvvete ihtiyaç vardır. Bu kuvvet, sevgi ve nefrettir. Evrendeki bütün gelişme, hareket ettiren iki ayrı kuvvet arasındaki savaştan doğmuştur. Bu iki karşıt; evrensel güçtür ve evrendeki bütün gelişimin temelini tesis eder. Hangisi üstün gelirse, gelişme o yönde olacaktır. Canlı varlıkların gelişmeleriyle, yaşama gücü daha üstün olan varlıkların doğal ayıklanmasıyla oluşur. Empedokles’in bu görüşü daha sonra Evrim Teorisi‘nin temellerini atacak olan Charles Darwin’e önemli bir altyapı oluşturmuştur.

Kaynak: Emine Yamanlar, Felsefe Tarihi, Ders Kitapları Anonim Şirketi, 2000

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir