Çocuklar ve Gençler Pandemi Sürecinden Nasıl Etkilendi?

Çocuklar ve Gençler Pandemi Sürecinden Nasıl Etkilendi? 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Pandemi süreciyle birlikte toplum olarak daha önce yaşamadığımız bir süreci yaşıyoruz. Evden çalışma ve uzaktan eğitim sürecinin yanı sıra hastalık kaygısı gibi yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalıştığımız bir süreç geçiriyoruz. Hepimizin hayatında daha önce rastlamadığımız büyüklükte bir belirsizlik var ve ne yapmamız gerektiğini de tam olarak bilmediğimiz için kendimizi yetersiz hissediyoruz.  Bu durum hepimizin hayatında olumsuz duyguları arttırıyor ve bu duyguları düzenlemekte zorluk çekiyoruz. Bir nevi kaygı, korku, üzüntü, öfke gibi duyguların yoğun yaşandığı ve zihnimizde egemenlik kurarak davranışlarımızı, düşüncelerimizi etkilediği bir dönem…

'Pandemi ve Çocuk'

‘Pandemi ve Çocuk’

Pandemi sürecinden çocuklar ve gençler nasıl etkilendi?

Tabi ilk olarak pandemi sürecinde ailelerin, çocukların yaşam rutinleri değişti. Çocuklar ve gençler eğitimlerine uzaktan devam ettiler. Anne babaların bir kısmı evden çalışıyor, bir kısmı ücretsiz izinde ve diğerleri de kendi işlerini kısıtlamalar nedeni ile yapamıyorlar, aynı zamanda anne babaların çoğu bu hastalığın içinde… Dolayısıyla ailelerin düzen değişimi ve yaşadıkları stres de çocuklarını etkiledi.

Çocuklar ve Gençler Pandemi Sürecinden Nasıl Etkilendi? 2

Pandemi döneminde çocuklar ve gençler daha fazla teknolojik alet kullanımına yönelebilir.

Pandemi başlangıcında çocuklar için okul “bilinen okul” kavramından çıktı ve değişim çok hızlı olduğu için uzaktan eğitimin ilk evrelerinde uzaktan okulun nasıl olacağına karar vermek, uyum sağlamak uzun sürdü. Çocukların canlı olarak etkileşim ve arkadaş ihtiyacı, hareket ihtiyacı karşılanamadı. Gençler ise çocuklardan farklı olarak dış dünyadaki gelişmeleri daha iyi idrak ettikleri için durumu içsel olarak yorumladılar, çıkarımda bulundular ve bu çıkarımlar da hislerine etki etti. Gençlerin bu süreçteki ilk ve en yoğun hisleri de kaygı ve hayal kırıklığı oldu. Hayatlarının en güzel yıllarını evde geçirmeleri, arkadaşlarıyla bir araya gelememeleri hayal kırıklığına uğratırken, belirsizlik, ailelerine ve kendilerine hastalık bulaşacağı kaygısı, okula gidememe, hijyen kuralları vb. durumlar da onlarda kaygı yarattı.

Belirsizliğin hakim olduğu hayat üzerindeki kontrolün zayıfladığı bu dönemde çocuklarda ve gençlerde üzüntü, kaygı, korku, öfke ve suçluluk gibi duyguların hakim olabileceğini unutmamak gerekir. Yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan çocuklarda birçok davranış değişikliği gözlenmesi de kaçınılmazdır. Ama bu davranış değişiklikleri, çocuklar ve gençlerin kendi bilişsel gelişim düzeylerine ve yaşam deneyimlerine göre de değişiklik gösterecektir.

Genel olarak, hareketlilik, dikkat sorunları, söz dinlememe, kardeş çatışmaları, öfke patlamaları, sık ağlamalar en sık görülen davranış sorunları olmuştur. İçe kapanma, takıntılar, bakım verenden ayrılma güçlükleri, korkular, yalnız yatamama gibi çocukluk dönemine özgü davranış sorunları daha yaygın ve yoğun olarak gözlenebilir. Pandemi döneminin getirdiği düzensiz yaşantının sonuçları arasında ekran vb. keyif alınan durumlara anne babanın sınır koyma güçlükleri, uyku ve iştah değişiklikleri sayılabilir.

Çözüm yolları neler?

Çocuklar ve Gençler Pandemi Sürecinden Nasıl Etkilendi? 3

Pandemi dönemi etkinlikleri.

Öncelikle şunu unutmayalım çocuk ruhsal olarak rahat olmadığında, kaygıları yoğunken ve kendini güvende hissetmediği sürece öğrenme gerçekleşemez. O yüzden ebeveynlerin ilk olarak çocuğun neler hissettiğini, bu süreçle ilgili neler bildiğini ve onu kaygılandıran şeylerin ne olduğunu öğrenmeye çalışmaları önemli olacaktır. Fakat ebeveynler bunları öğrenmeye çalışmadan önce kendi duygularını farkında olmalıdır çünkü duygular etkileşim halindedir ve ebeveynin kaygısı, öfkesi vb. çocuğu etkisi altına alır.  Daha sonra çocuğun hislerini öğrenebilmek için ilk olarak güvenli ortam gereklidir. Yargılamadan eleştirmeden duygularını sormak, dinlemek çocukların kendilerini daha rahat ifade etmelerine yardımcı olacaktır. Tabi burada çocukların yaşına ve gelişim düzeylerine göre yaklaşım önemlidir.

Çocuklara ve gençlere koronavirüs kavramını, nasıl bulaştığını ve bize düşen görevleri yaşına uygun şekilde anlatmak da önemlidir. Ayrıca geçici de olsa aileler hayatlarını “yeni normale” göre yapılandırıp yeni rutinler oluşturarak hem kendileri hem çocuklarının daha güvende hissetmesine yardımcı olabilirler. Son olarak, bu pandemi sürecinde çocuklar için çalışma ortamı oluşturmak, ortamdaki dikkat dağıtıcı şeyleri azaltmak, öğretmenleriyle iletişimde kalmak, sosyal faaliyetlerini desteklemek ve yeni hobiler edinmesi için teşvik etmek de okula uyum açısından faydalı olabilir.

 

 

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir