Bebeklikte Duyu Organlarının Gelişimi

Bebeklikte Duyu Organlarının Gelişimi 1
Sevgi Paylaşmaktır :)

Kadın olmanın belki de en mucizevi tarafı anne olmak diyebiliriz. Annelik biyolojik bir durumdan çok öte aynı zamanda çok duygusal bir süreçtir. Gelişen teknoloji ve uzayan ortalama yaşam süresi ile beraber artık daha bilinçli ve daha ilgili anneleri karşımızda görmek mümkün. Hemen hemen her annenin bebek sahibi olduktan sonra en merak ettiği konu ise Bebeklikte Duyu Organlarının Gelişimi dir.

Bebekte Duyu Organlarının Gelişimi

Görme

Bebeklerdeki görme duyusu doğumla birlikte düşük seviyede başlamasına rağmen doğumdan sonra hızla gelişim göstererek devam eder. Yapılan araştırmalar yeni doğan bebeklerin ışığın parlaklığını fark edebildiklerini ve çok kısa bir zaman içinde annelerin yüzünü diğer yüzlerden ayırabildiğini ortaya koymuştur. 4-5 aylık bebeklerin kızgın ve mutlu yüz ifadelerini birbirinden ayırt edebildikleri gibi sarı, kırmızı, yeşil, mavi gibi temel renklerdeki farklılığı da ayırt edebildikleri gözlenmiştir.

Duyma (işitme )

Yeni doğan ve işitme duyusu sağlıklı bebekler doğdukları andan itibaren işitebilirler. Bazı araştırmalar doğmadan önce, 26 haftalık fetüs döneminde bile bebeklerin sese tepki verdiğini söylemektedir. Ancak bebeğin beynindeki işitme merkezi henüz tam gelişmediği için işitme duyusu bebekten bebeğe farklılık gösterir. Zamanla gelişen bu duyu ile ilgili endişeli olan ebeveynlerin bu alanda uzman bir çocuk doktoruna görünmeleri bu süreçte yapılabilecek en mantıklı harekettir.

Koku

Bebeklikte Duyu Organlarının Gelişimi 2

Bebeklerde Koku alma

Bebeklerde koku doğum ile birlikte gelen be gelişerek devam eden bir başka duyudur. Yeni doğan bebekler bile kokuyu fark ederler ve kokular arasında temel ayrımları yapabilirler. Yapılan araştırmalar bebeklerin daha önce hiç koklamadığı bir kokuyu fark ettiklerinde kalp atışlarının arttığını ve solunumunun hızlandığını göstermiştir. Hatta öyle ki bazı bebekler kokunun geldiği yöne doğru gözlerini ve vücutlarını döndürmüştür.

Tat Alma

Bebeklikte Duyu Organlarının Gelişimi 3

Bebeklerde Tat alma

Yeni doğan bebekler temel tatları (acı,tatlı, tuzlu, ekşi ya  da nötr olan tatları) ayırt ederler.

Bebeklerin tatları ayırt edebilme kapasitelerini ve tat tercihlerini belirleyen araştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçları; yeni doğan bebeklerin tatlı (şekerli) bir sıvıyı, nötr ya da tuzlu olan bir sıvıya tercih ettiklerini; şeker sıvısına emme tepkisini verirken acı ya da ekşi olan sıvıya suratlarını buruşturarak tepki verdiklerini göstermiştir.

Zamanla, bebeklerin tat alma duyusu iyice gelişerek daha da keskinleşir.

Dokunma

Yeni doğan bebeklerde, dokunma duyusu son derece gelişmiştir ve bu duyu, yaşamı boyunca insanın gelişiminde önemli bir rol oynar.

Bebeklerin; alın, dudak, dil ve kulak bölgeleri dokunmaya karşı son derece duyarlıdır.

Bebekler; kendilerine dokunulduğu zaman tepki olarak bazı refleks eylemler (tutma, yakalama ve emme refleksleri gibi) sergilerler.

Eğer bebeklikte duyu organlarının gelişimi hakkında bir şüpheniz ya da bir kaygınız var ise oyalanmadan bir çocuk doktoruna görünün. Bebeklerin duyu organlarında yaşayabilecekleri bir dezavantaj psikomotor gelişimine de etki eder. Bebeklikte duyu organlarının gelişimi açısından değerlendirildiğinde her bebek avantaj sahibi olarak dünyaya gelmiyor. Malesef bazı bebekler bu konuda dezavantajlı olarak doğuyorlar. Bu konuda en değerli durum erken teşhistir. O yüzden tekrar etmekte fayda görüyorum, Bebeğinizin duyu organlarının gelişimi ile ilgili en ufak bir şüpheniz de olsa en kısa zamanda muhakkak bu konuda uzman bir doktora görünün.

Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir